Everton, en legendarisk klub fra byen Liverpool, har spillet på sit stadion siden 1892. Det, der gør dette stadion helt unikt, er, at det har været stort set uændret siden åbningen. Det gør det også til indbegrebet af et engelsk fodboldstadion. Tribunernes afstand til banen og atmosfæren gør det til et uundværligt besøg i Premier League, og er et af de sidste, der har modstået udviklingen med at bygge supermoderne stadions i hele landet.
1- Goodison Parks historie
Goodison Park blev til i 1892, da Liverpool nægtede at lade Everton fortsætte med at spille på deres anlæg. Everton besluttede at bygge sit eget stadion i samme nabolag, kun 800 meter fra de rødes højborg. Stadionet, der har kælenavnet “The Grand Old Lady”, var vært for en række kampe under VM i 1966, hvor The Three Lions triumferede på på hjemmebane. Det var også vært for den rekordstore kvindefodboldkamp i 1920. Arkitektonisk set er stadionet et af de sidste, der har siddepladser i traditionel terrassestil, en tradition fra dets skaber, Archibald Leitch. Det nye stadion er i øjeblikket under opførelse med henblik på at være vært for en EM-kamp i 2028. Men selvom det nye stadion bliver et teknologisk vidunder, vil det aldrig kunne erstatte den inderlighed og sjæl, som historiske stadions som Goodison Park besidder. Et godt råd: Tag ud og oplev Goodison Park, før det er for sent! Så klik her for at få muligheden for at se Everton for sidste gang på Goodison Park.
2- Triumfer på Goodison Park
Til at begynde med er Goodison Park det engelske stadion, der har været vært for flest Premier League-kampe, med 106 sæsoner med topfodbold. Everton er også klubben, der har haft det mest produktive hjemmehold i historien, med 84 scoringer på hjemmebane i sæsonen 1985-1986. Everton var engang en magtfaktor i engelsk fodbold, før milliardærerne kom til, hvilket førte til ubalance i ligaen og fremkomsten af klubber som Chelsea og Manchester City.
Så i denne legendariske atmosfære og på et stadion, der har været vidne til de gyldne øjeblikke i engelsk fodbold, har du mulighed for at opleve det med egne øje, før det måske er for sent.
Klik her for at støtte en historisk engelsk fodboldklub!
3- Lidt om Evertons historie
Evertons mest populære kælenavn er “The Toffees”. Hvorfor det? Det er en reference til slikbutikken i nabolaget, hvor de unge sad og så deres holds kampe, mens de nød søde sager! Et kælenavn, der forstærker klubbens image og stærke personlighed med rødder i klubbens oprindelse. Everton blev med tiden en sekundær klub i byen, overgået af naboerne fra Anfield. Men i klubbens begyndelse var den en bastion i engelsk fodbold, blandt andet takket være klubbens største legende, Dixie Dean, som blev topscorer i sin første sæson med 33 mål i 40 kampe! Han førte klubben til store triumfer og banede vejen for en anden legende i engelsk fodbold, Wayne Rooney.
Klubben gennemgik efterfølgende en udfordrende periode uden megen succes indtil 1980’erne, hvor man vandt sit første europæiske trofæ. Sæsonen 1984-1985 er den mest succesfulde i klubbens historie. Her vandt man Cup Winners’ Cup og slog Bayern München i semifinalen og Rapid Wien i finalen.
Samme år vandt de også Premier League. De missede med nød og næppe den historiske treble, da de blev slået af Manchester United i finalen. Efter en blandet periode genvandt klubben momentum ved at udnævne David Moyes til manager, som førte dem tilbage til europæisk deltagelse, før han tog til Manchester United.
Klik her for at se, hvilke kampe du kan se!
Du kan selv være med til at skrive resten af historien ved at støtte denne historiske klub, som i øjeblikket kæmper for overlevelse. Kom og hjælp The Toffees med at overleve, mens du nyder en af de mest autentiske atmosfærer i engelsk fodbold.